33. Városszépítő tábor

Kelemen Icus
33. alkalommal szervezte meg a Kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesület városszépítő táborát. A június 24 és 27-e közötti héten közel száz gyermek és felnőtt szorgoskodott a város közterein.
Az országban is egyedülálló táborban általános iskolások, közép- és főiskolások, felnőttek és nyugdíjasok dolgoznak együtt kétkezi munkával Kisújszállás szépítéséért. Az ötödik nap végére mintegy 1400 munkaórában szerteágazó tevékenységet végzett az a mintegy 60 gyermek és közel negyven felnőtt, akik bekapcsolódtak az idei táborba. Ez több mint egymillió forint értékű munkát jelent, ha 800 forintos óradíjat veszünk alapul. Olyanok is voltak, akik a kötelező közösségi szolgálati óráikat töltötték.
Az öt nap alatt a táborozók saját iskolájukban is dolgoztak egy-egy napot, s mellette a város közterein, intézményeiben is. Így festettek a Kumánia területén kerítést, rendet tettek a Szabadság téri iskolaépület pincéjében, gyomtalanították az udvarát, a Morgó udvarán elvégezték a kiállított eszközök takarítását. Dolgoztak a temetőkben, az Illéssy-sírkertben, az egykori városi, egyházi elöljárók, pedagógusok sírjait is rendbe tették. Az egyesület által elindított Fogadj örökbe egy villanyoszlopot! programhoz kapcsolódva végigjárták és lefotózták a benevezett helyszíneket. A Kossuth-iskolában pakoltak, padot festettek, gyomtalanítottak. Befejezték a kőkukák, kővirágágyások meszelését, lenolajjal lekenték a városban és a határban lévő jelölő táblákat, valamint a Báránykút korlátját, a kunkaput, a pásztorkodás emlékhelyének figuráit, a játszóterek kerítéseit. Nagy feladat volt az Illéssy-kapuhoz vezető járda helyreállítása, ezen több napot is dolgoztak.
Természetesen a tábor vezetői arra is ügyeltek, hogy ne csak dolgozzanak a nyári szünetben a diákok, hanem ki is kapcsolódjanak. Épp ezért délutánonként tanári felügyelet mellett strandoltak a Kumánia gyógyfürdőben, a Vigadó Mozi jóvoltából csütörtökön a Gemenc, az árterek világa című magyar természetfilmet vetítették le a táborozóknak és az egyesület érdeklődő tagjainak. Pénteken a martfűi városvédő egyesület meghívását elfogadva, Nagy Gy. Róza és Ráczné Vatai Erzsébet tanárnő néhány ifjú kisúji városvédővel egy tiszai kiránduláson vett részt. Délután zárták a tábort, értékelték, és megemlékeztek a holokauszt kisújszállási áldozatairól is a volt zsidó templom épülete előtt.

 

 XIII. 27
2019. július 5.