275 éve született a Morgó Csárda építőmestere

Kelemen Icus
275 évvel ezelőtt, 1746. február 3-án a dél-morvaországi Frain (Vranov nad Dyjí, Csehország) városkában született Rabl Károly (Karl Joseph Rabl) építőmester, számtalan templom, híd és neves középületek tervezője, építésének vagy átépítésének az irányítója. Az Egri Érsekség, a Jászkun Kerület területei és Gyöngyös város egyik legrangosabb, legtöbbet foglalkoztató építőmestere volt. 1828. április 26-án, Gyöngyösön hunyt el.
Akik jártak már a Morgóban, azoknak ismerősen csenghet ez a név, hiszen neki köszönhetjük ezt az épületet, ő volt a Morgó csárda építőmestere, tehát tervezője és építője, 1780-81-ben.
Kisújszálláson nem ez az egyetlen épület, mely a nevéhez fűződik, a református templomunk építőmestere is Rabl Károly volt, 1785-1788 között.
Rabl az 1780-as évek elejétől kezdve a jászkun kerület alkalmazásában is dolgozott, mint „Districtual Maurer Meister” avagy „Murarius Districtualis”, s így terjedt ki munkássága a jászkun kerület egész területére. Ez az időpont egybeesik II. József türelmi rendeletével (1781), melynek hatására megszaporodtak a templomépítése, első sorban az Alföldön. A jászkun kerülethez tartozó településeken minden fontosabb megbízásnál elsősorban ő jött számításba, s természetesen nemcsak protestáns templomok építésénél.
Ha körülnézünk szomszéd városainkban, Kenderesen a római katolikus templom, Karcagon a görögkeleti ortodox templom, Törökszentmiklóson a református templom, ezeknek tervezése, építése mind Rabl Károly munkája.
Számos templomot (többek között Jászapáti, Kiskunmajsa, Miskolc, Kecskemét, Kiskunhalas, Kunszentmiklós), középületet (Jászkun Kerületek Székháza Jászberényben, Kiskunkerületi Székház, Kiskunfélegyházán, ma Kiskun Múzeum), városházát, és másokat tervezett, épített, újított fel, vagy épített át, sőt a Debreceni Nagytemplom befejezése is az ő nevéhez fűződik. Ezen túl több mint húsz kőhidat is tervezett, épített.
Bibó István Rabl Károly építőmester munkássága című írásában a kisújszállási templomról:
„Rabi első igazán önálló és nagyszabású református temploma a kisújszállási, mely 1785-1788 között épült a régi templom megtartott tornyához, melyet azután 1788-ban a hatalmas méretű templomtesthez való arányosítás okán — ugyancsak Rabi Károllyal — két öllel meg is magasíttattak Mindez az egyébként díszítetlen fal- és boltozatfelületekkel, a karzatok nyílásain át bejövő fény különböző hatásaival és a középhajó impozáns méreteivel is összhangba kerülve Rabi egyik legjobb művévé teszi a kisújszállási templomot Rabi művészetének.”
Igen, és ne feledjük a Morgó csárdát!morgó 1