PAPI LAJOSOK A BOCSKAI-HÁZBAN

Kelemen Icus

PAPI LAJOSOK A BOCSKAI-HÁZBAN
A Papi Lajos név mindannyiunk számára ismerős, itt Kisújszálláson.
Bár kevesen lehetnek már, akik az idősebb Papi Lajosra emlékeznek még, de az általa faragott, szomorúfűzzel díszített fejfák még állnak, és őrzik keze munkáját.
Papi Lajos szobrászművész a város kedves, kedvelt és talán mindenki által ismert alakja volt. Alkotásai Kisújszállás közterein, intézményeiben iskolákban emlékeztetnek a művészre, és persze Magyarország több városában, Európa több országában is állnak szobrai. Emlékét, munkáinak, hagyatékának egy részét városunk a Papi Lajos Alkotóházban őrzi, a kertben felállított alkotásai, a házban kiállított szobrai, személyes tárgyai várják az érdeklődőket.
Az ifjabb Papi Lajos fotóművész pedig mindennapjaink része, hiszen összefuthatunk vele a városban, bármikor, ő az, aki fotóin megőrzi nekünk a pillanatainkat.
A Papi-zug már csak nevével emlékeztet arra, hogy itt éltek a Papi család tagjai.
Papi Lajos 2019 nyarán kereste meg intézményünket azzal, hogy nézzük meg, találunk-e megőrzésre érdemes tárgyat, emléket, kincset a Papi-zugba álló kicsiny Papi házban, s ha igen, azokat felajánlja gyűjteményeink számára. Emellett saját, fotózással kapcsolatos gyűjteményét – benne rengeteg fényképezőgépet, fotót, fényképet, filmet, negatívot, eszközöket- is gondjainkra bízta.
Több napig tartott átnézni a házacskát, de meglett az eredménye, hiszen sok érdekes, értékes, tárgyat sikerült összegyűjteni, a Papi család életének emlékeit. Személyes tárgyak, fényképek, dokumentumok, bútordarabok, általuk készített, használt eszközök, szerszámok, amik a mindennapjaikat hozzák közelebb hozzánk. És még nem szóltunk az általuk gyűjtött tárgyakról, melyek közül is elhozhattunk jónéhányat. Azóta is, időről időre újabb tárgyakat adományoz intézményünknek Papi Lajos.
A birtokunkba került tárgyak legnagyobb része a Bocskai-házba került, itt a tárgyakat szétválogattuk, megtisztítottuk, é itt készülünk kiállítani egy részét. Külön helyiséget kap a fotó és fotózás-történeti anyag, Papi Lajos gyűjteménye, és a másik szobában a három Papi Lajosra emlékezünk majd.
Jelenleg a kiállítások anyagának összeválogatása, a kiállítás tervezése előkészítése zajlik.
Köszönetet mondunk ifjabb Papi Lajosnak, hogy ezeket a különleges és értékes tárgyakat, és saját gyűjteményét is intézményünknek adományozta, köszönjük bizalmát.
Nagy segítségünkre voltak, köszönet érte Hajdu-Ráfis Kristófnak és Kui Kristófnak. Köszönjük Farkas Tamásnak (Primoil Növényolajüzem) hogy a szállításban segített nekünk.
Reméljük, hamarosan találkozunk a Bocskai-házban, egy különleges kiállítás megnyitóján!

PapiLajos 217 április 29 Urbán Zoltán

nagyapo_katona-1 menyével és lányával Máriával